2012 m. rugpjūčio 7 d., antradienis

Apie korporacijos ženklus ir simbolius.




Kiekviena kultūra – dvasinių vertybių visuma – turi du dalykus: turinį ir formą. Turinys yra vidus, forma – išorė.
Mūsų korporacija yra kultūrinė apraiška. Taigi ir ji turi savo turinį ir formą, savo atskirą pavidalą. Jos  turinį sudaro pasaulėžiūra – tautiškumas. Jos pavidalą sudaro teisinė sąranga, papročiai, tradicijos, apeigos ir ženklai.
Mūsų ženklai tai išskirtiniai simboliai, kurie mus atskiria nuo kitų akademinių draugijų, susibūrimų ar kitų korporacijų.
Šios akademinės šeimos pasirinktas korporacinis pavidalas, kilęs iš lotyniško žodžio corpus – kūnas, pačiuose pagrinduose turi tokį reikalavimą: kurti ir branginti savo organizacijos ženklus, kurie visuomeniniame gyvenime turi gilią prasmę, kurie savo matomumu išskiria mus iš kitų tarpo ir apibrėžia mūsų dvasinius polėkius.
Ženklų visuma korporacijoje – tai atspindys šios korporacijos pasaulėžiūros. Taip pat tie ženklai yra narių tarpusavio bendravimo jungtis. Jie kuria ir išlaiko gyva mūsų korporacijos gyvenimo stilių.
Ženklai atsirado nuo pat korporacijos gimimo. Ką mūsų steigėjai numatė ir nustatė, tą vėlesnės kartos ne tik perėmė, bet ir papildė naujovėm.
Svarbiausias korporacijos ženklas yra jos herbas. Herbe daug simbolių turinčių savo reikšmes:
  • Herbe vyrauja trys spalvos: žalia – jaunystė, viltis ir Lietuvos žalioji gamta; auksinė – pastovumas, jėga, korporacijos aukšti siekiai, grožis, gėris, teisingumas ir Lietuvos laukų derlius; raudona – pasiaukojimas, nepaliaujama kova už korporacijos siekius ir jos šūkį – Pro Patria.
  • Šūkis Pro Patria – Už Tėvynę – įprasmina mūsų tikslus ir siekius, apibrėžia mūsų korporacijos darbų sritį. 
  •  Riterio šalmas simbolizuoja kilnius tikslus bei garbingą ir drausmingą elgesį korporacijos veikloje. 
  •  Vytis – tai mūsų tautos simbolis bei kelrodė žvaigždė korporacijos gyvenime.
  • Korporacijos įkūrimo datą įrėminantis ąžuolų vainikas su trylika gilių simbolizuoja trylika Lietuvos ąžuolų – vyrų, kurie įkūrė korporaciją. Įdomu, jog būtent toks vyrų skaičius ir atkūrė korporaciją atgavus Lietuvos nepriklausomybę.
  • Korporacijos cirkulis – inicialai – Vivat, crescat, floreat Korp! Neo-Lithuania in aeternum! (lot., Tegyvuoja, teauga, težydi Korp! Neo-Lithuania per amžius!).
Herbo paprotys ateina į mus iš senovinės Lietuvos, iš kunigaikščių ir karalių laikų. Ir mes – korporacija – esam brolija, pasaulėžiūrinė giminė, akademinė šeima, naujų laikų jungtis, taigi ir mums dera savo židinyje turėti tą ženklą, kuris mums ir kiekvienam kitam rodytų mūsų šeimos paskirtį akivaizdžiu ženklu pačioje garbingiausioje mūsų susitelkimų vietoje.
Greta herbo stovi vėliava. Ji yra heraldiškai sudaryta iš tų pačių spalvų, kurias turi Korp! herbas. Tai jau mobilus garbės ir pagarbos ženklas, visur ir visada valdomas trijų garbės sargybinių su plačiomis perpetėmis ir pilna korporantiška apranga.
Maironis, sveikindamas mūsų korporaciją, laimino korporacijos vėliavą šiais dailiais žodžiais:

Ant išvyniotos vėliavos
Kilniai išrašę: Už Tėvynę!
Rankas sau draugiškai supynę,
Pirmyn, jaunime Lietuvos!


Prie šių korporacijos ženklų – herbo ir vėliavos, ryškinančių korporacijos paskirtį, jungiasi kiekvienam garbės nariui, filisteriui ir senjorui, t.y. spalvūnui, priklausantieji kiti ženklai: kepurėlė, juostelė ir skydo ženklelis. Nuo didžiojo herbo, kabančio ant sienos iki mažojo skydelio įsegto į kairįjį švarko atlapą, yra korporacijos simbolika, duodanti visai šeimai išskirtinį stilių, o taip pat įtakojanti kiekvieno nario elgseną bendravime ir santykiuose su kitais žmonėmis.
Pas dažną korporantą užsukus į svečius, garbingiausioje namų vietoje taip, kaip korporacijos rūmuose kaba korporacijos herbas, neretai išvystame kabančią kepurėlę ir juostelę. Šiuo simboliu korporantas stengiasi sau kasdieniame gyvenime priminti apie savo pasirinktą tautinį kelią.
Toji simbolika kildina ir atitinkamas iškilmes. Jos yra ryškios svarbių sueigų metu, tomis progomis, kai naujiems nariams yra teikiamos spalvos, kai esame bažnyčioje ar kitame renginyje. Ceremonijos, kaip ir simbolika – būdingi tik mums vieniems ir išskiria korporaciją iš kitų organizacijų tarpo. Kiekvienai šventei būdingos tik jai vienai skirtos ceremonijos, kurias perprasti sugeba tik jose sudalyvavę korporantai. Ceremonijose, kaip ir ženkluose, pilna simbolikos, nežodiniu būdu mokančios drausmės, pareigos jausmo, pagarbos vyresniam.
Prie korporacijos simbolikos priskirtina ir špaga. Tik ji vartojama ne dvikovoje, o kaip drausmės ženklas, griežtos tvarkos priminimo simbolis. Tai mūsų Vyčio kardo nukėlimas į kasdienį gyvenimą, kad klusnumas būtų ten ir tada, kur jo tvirtai reikalaujama.
Vis dėl to, kad korporanto elgsena bei dėmesys korporacijos ženklams  ir iškilmėms būtų deramas ir atitiktų nusistovėjusias tradicijas, būtina tai prižiūrėti. Tuo tikslu korporacija turi savo elgesio, tradicijų bei ženklų prižiūrėtoją – Arbiter Elegantiarum (lot. Elegancijos Teisėjas ).
Ženklai – simboliai turi ugdomąją galią jaunam studentui. Prigiję jaunatvės išgyvenimuose, jie pasilieka, neišnyksta ir filisterių tarpe, būna mieli ir senatvėje. Tai yra tikrovė, liudijama mūsų pačių patirtimi, kai korporacija žengia devyniasdešimtuosius metus.
Ženklai – simboliai, iškilmės, savita išorė, savita tvarka, dažnu atveju lydima giedojimo ar dainavimo, yra davusi gražius pradus jaunos lietuvių studentijos tradicijai tarpukariu. Kadangi vyresnieji tradicijas saugo ir perteikia jas jaunajai kartai, kad jie jas dar daugiau praturtintų savo kūrybingumu, dar ir šiandien galime džiaugtis išsaugotu akademinio jaunimo gyvenimo modeliu, kuris nesensta ir nemiršta net sudėtingiausiais laikais.


Parašyta remiantis  fil! Stepo Mackevičiaus straipsniu "Ženklai-simboliai" išspausdintu knygoje "Korporacija Neo-Lithuania 1922-1964" JAV, 1965 m.


Arbiter Elegantiarum sen! Simas 

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Gaudeamus Igitur! Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates