2014 m. lapkričio 13 d., ketvirtadienis

Pamokėlė su Ronald Reagan klubu: Ukrainos nepriklausomybės karas ir jo pamokos Lietuvai

foto autorius Giedrius Kuncevičius 

Vasaros šilumą po truputį keičiantis rudeninis oras kviečia korporantus savo vakarus praleisti su arbatos puodeliu rankoje uždaroje patalpoje. O jeigu šiltą korporantų draugiją gali papildyti ir įdomi diskusija, praturtinanti mūsų požiūrį į pasaulyje vykstančius įvykius, tuomet toks renginys susilaukia mūsų dėmesio. Akiratį praplėsti ypač padeda fil! Aistės Gedvilienės rengiami Reigano klubo susitikimai, kurie randa vis didesnį atgarsį korporantų tarpe. 
Į spalio 8 d. vakarą vykusią diskusiją "Ukrainos nepriklausomybės karas ir jo pamokos Lietuvai" , kuriame dalyvavo prof. Vytautas Lansbergis ir režisierius Jonas Ohmanas, susirinko ir gausus būrys korporantų. Rusijos vykdoma agresija Ukrainoje nepalieka abejingų lietuvių tarpe, kadangi mūsų pačių turima istorinė patirtis mums padeda suprasti savo kovą kovojančius ukrainiečius. Dėl temos aktualumo pasiklausyti pašnekovų susirinko gausus būrys kauniečių ir miesto svečių. Džem pub'as buvo sausakimšas ir didžioji publikos dalis diskusijos, kaip reikėtų kovoti su šiuo vetu vykdomu informaciniu karu, klausėsi stovėdami. 
foto autorius Giedrius Kuncevičius 
















Buvo kalbama kaip kovoti su Rusijos propagandos mašina, kuri sumaišo realius faktus su melaginga informacija, kaip neleisti tokiai propagandai suklaidinti naivių piliečių. Buco svarstoma, ar nevertėtų steigti Baltijos šalių televizijos kanalą, o taip pat - puoselėti baltišką tapatybę. Ohmanas teigė, jog Baltijos šalims galima būtų pasisemti gerosios patirties iš Skandinavijos. Eilinėmis aplinkybėmis jie yra danai, švedai, norvegai, tačiau kuomet reikia būti vieningiems - jie kalba skandinavų balsu. Stiprinant Baltijos valstybių tapatybę galėtų prisidėti ir mūsų korporacija. Bendradarbiaujant su korporacijomis Lietuvoje, o taip pat ir Baltijos šalyse, mes galėtumėme inicijuoti diskusijas, kur galbūt pavyktų rasti bendrą vertybinį klausimą ir kalbėti visų Baltijos korporacijų balsu, ypač tokiais klausimais, kur turime bendrą istorinę atmintį. 
Prof. Landsbergis teigė, jog Rusija organizuoja karą prieš savo kaimynus, kadangi vakarų valstybės leidžia jai tą daryti. Profesorius kalbėjo, jog vakarams trūksta lyderio vaidmens tarptautinėje politikoje. Pašnekovas kritikavo kai kurių valstybių politikų atsisakymą pripažinti karo fakto teigiant, jog tai tėra tik tam tikra parama terorizmui, o ne pats terorizmas. Landsbergis sugretino Rusijos veiksmus su teroristais Irake ir Sirijoje. Profesorius su humoru pažvelgė į Putino, kaip tradicinių vertybių gynėjo, kaukę. Asmuo, kuris Čečėnijoje nužudė 60 tūkst. vaikų, yra už šeimos vertybes ir jam tikrai labai rūpi vaikai - juokavo profesorius.
foto autorius Giedrius Kuncevičius 
















Ši ir kitos panašios diskusijos korporantams leidžia priimti svarbius vertybinius sprendimus, visų pirma asmeniškai kiekvienam iš mūsų. Metus trunkanti ukrainiečių kova už laisvę prieš gerokai stipresnį priešinininką leido gimti vieningai ukrainiečių tapatybei. Džiugu, jog ir Lietuvoje šiuo klausimu esame vieningi. Mūsų tautai ne kartą teko kovoti prieš gerokai stipresnį priešą. O kova juk buvo už tokius dalykus, kurių šiandien nori ir ukrainiečiai - nepriklausomybė, teritorinis vientisumas, teisė patiems spręsti savo likimą. Norėtųsi, jog ir Rusija pradėtų kaimynines valstybes laikyti partnerėmis, o ne savo nuosavybe.  

jun! Tomas Skorupskis

2 komentarai (-ų):

Unknown rašė...

Ačiū Tomui už straipsnį bei sveikinu tapus senjoru. Tikiuosi ateityje daugiau tavo įžvalgų.

Ingrida rašė...

Patiko įžvalga, apie Baltijos valstybių tapatybės stiprinimą per korporacijas. Yra tame parako.

Rašyti komentarą

Gaudeamus Igitur! Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates