2013 m. vasario 26 d., antradienis

Kai menas lieka nesuprastas

Kaunas, kaip ir kiekvienas kitas Lietuvos ar Pasaulio miestas, kenčia nuo gatvės menininkais save vadinančių rašinėtojų ant sienų. Ne vienas įspūdingas tarpukario modernizmo pastatas yra aprašinėtas nesuprantamais žodžiais ar ženklais. Būtent šie beverčių ženklų terliotojai ant sienų yra kalti dėl to, jog tikrasis gatvės menas lieka nepastebėtas.


Pradžiai, pažiūrėkite žemiau esantį video ir pabandykite atsakyti į užduodamą klausimą. Nesuprantantiems rusiškai: nuotraukoje pavaizduota Kaune esanti skulptūra Sėjėjas. Kompoziciją sudaro sėjėjo skulptūra, žvaigždės esančios už jos bei trečias elementas, įvardinkite trečiąjį elementą ir kodėl jis nesimato.


Jeigu esate kaunietis, turbūt nesunkiai atsakėte į klausimą, nes tai vienas garsiausių gatvės meno kūrinių, ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje. Trumpai susipažinkite, kaip kilo idėja.


Nuostabi idėja buvo įgyvendinta 2008 metų rudenį, o jos autorius ( o gal ir autoriai) pasivadinę MORFAI, skambiai pradėti lyginti su žymiuoju Bansky. Kūrinys atkreipė ne tik kauniečių dėmesį, bet susilaukė žinomumo ir užsienyje. Apie pačios idėjos genialumą, tikriausiai neverta net ir šnekėti, kelios žvaigždutės ant sienos suteikė visai kitą prasmę ir spalvą šiai, gana pilkai tarpukarinei skulptūrai.

Apie šį kūrinį žinojau jau labai senai ir visada juo didžiavausi, kad štai koks puikus gatvės menas gali gimti ir Kaune. Vis dėlto tik prieš kelias dienas sugalvojau, kad reikia ir gyvai pamatyti šį šedevrą. Todėl vėlų šeštadienio vakarą nedvejodamas pasukau Karo Muziejaus sodelio link. O čia laukė tikrai ne pati linksmiausia žinia. Vandalai buvo išniekinę šią kompoziciją. Iš pirmiau minėtų trijų elementų neliko vieno - žvaigždžių, jos buvo uždažytos baltais dažais. Žinoma, tokį vandalizmo aktą atliko savivaldybės arba muziejaus darbuotojai, galvodami, kad žvaigždės ant sienos gadina sodelio rimtį. Mūsų nusivylimą pastebėjęs šalia šunį vedžiojęs vyriškis, taip pat apgailestavo, kad neliko skulptūrai prasmę suteikiančių žvaigždučių. Vyras teigė, kad tai padarę žmonės tikriausiai niekada nebuvo šioje vietoje sutemus, todėl ir nesuprato ką daro.

Pradėjęs rašyti šias nuoskaudas, radau informaciją, kuri dar labiau sugriovė mano iliuzijas apie šią gatvės meno apraišką Kaune. Pasirodo, šios žvaigždės ant sienos išbuvo vos kelis mėnesius, o gal ir dar trumpiau.

Bet vis dėlto dar kartą pasidžiaukime buvusiu menu.


Dar keli vaizdai iš Kauno.












4 komentarai (-ų):

nierka rašė...

Na cia amzina gerio ir blogio kova. Ne taip seniai skambejo istorija apie Solomon "tagerius". Yra dvi puses - meno salininkai sako, kad tai yra zmogiska laisve isreiksti save ir tai dziugina kitus. Kiti gi porina, kad jei leidziam zmonems teplioti sienas ten kur jie nori, griztam prie sovietinio mastymo, kad nera privacios nuosavybes, turtas visu, todel paisau ten kur noriu (tas pats kas vogti is kolukio buroku lauko).

Galiu parekomenduoti tikrai nebloga filma - Exit Through the Gift Shop (http://www.imdb.com/title/tt1587707/). Ji paziurejus tikrai atsiranda simpatija gatves menininkams :)

Kai pernai pastebejau Briuselio gatvese Space Invaders buvau nerealiai suzavetas(http://www.space-invaders.com/). Ypac geras prie izymiojo berniuko.

Kam idomu gali paskaitineti humoristiniu interviu su Solomonu:
http://www.anarchija.lt/aktyvizmas/28300-interviu-su-solomon-pagauk-jei-gali.html
http://www.jonka.lt/2010/11/14/interviu-su-solomon-su-jokiais-anarchija-lt-zurnalistais-nesikalbejau
http://roberto.blogas.lt/interviu-su-solomonu-sistema-yra-mano-priesas-241.html

Simas Ignatavičius rašė...

Nerijau, labai geros nuorodos!
Manau, kad ateityje "išsisluoksniuos" terliotojai, kurie turėtų nunykti, ir "menas gatvei", kuris turėtų tapti prieinamiausia meno forma šiuolaikiniam miesto gyventojui.

ramunia rašė...

kaip grazu buvo tos zvaigzdutes... taip romantiskai...

Ingrida rašė...

O tai negalėtų savivaldybė išduoti leidimo toms žvaigždėms?
Nes mintis labai gera, padidina Kauno patrauklių lankytinų vietų skaičių.

Rašyti komentarą

Gaudeamus Igitur! Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates